Από φασόλι σόγιας σε γάλα, γιαούρτι, τυρί

Αν βάλουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα της υγείας, τότε μαζί με την απόλαυση της διαδικασίας της παρασκευής έρχεται και η βεβαιότητα των αγνών συστατικών που χρησιμοποιούνται, κάτι που εκτιμάται αρκετά ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση, των έτοιμων παρασκευασμάτων. Με δεδομένη την εμμονή του σημερινού κόσμου στην γεύση και ειδικά στην τυρένια, πολλά vegan υποκατάστατα γαλακτοκομικών στοχεύουν στην ίδια γεύση, υφή και συμπεριφορά τους στο μαγείρεμα με αυτή των παραδοσιακών γαλακτοκομικών, μιας και ο μέσος καταναλωτής όχι μόνο προτιμά το γνώριμο και οικείο αλλά είναι εξαρτημένος από αυτό. Πολλά από τα vegan παρασκευάσματα που κυκλοφορούν δεν αναγράφουν όλα τα συστατικά τους ή αναγράφουν “ύποπτους” χαρακτηρισμούς για τρόφιμα. Μάλλον, η υγεία του τελικού καταναλωτή δεν αποτελεί προτεραιότητα και έτσι, “πάμε για μαλλί και βγαίνουμε κουρεμένοι”.

Αν όμως κατατάσσεσαι στην κατηγορία των παμφάγων και μάλιστα σ’ αρέσουν τα “βρώμικα”, μπορείς να συνεχίσεις να είσαι dirty και στην vegan εκδοχή σου και εσύ μάλλον δε θα καταλάβεις διαφορά, γιατί προτεραιότητα ήταν -και μάλλον είναι ακόμα- η γεύση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν ακολουθείς υγιεινή διατροφή και θες να γίνεις vegan, τότε ξεκίνα να φτιάχνεις μόνη/ος το φαγητό σου, ακόμα και αν αυτό θέλει κάποιες ώρες ή και μέρες για να ωριμάσει.
Εδώ, χρησιμοποίησα φασόλι σόγιας για την παρασκευή γάλακτος, γιαουρτιού και τελικά φρέσκου τυριού. Εκτός από γευστική απόλαυση, τα οφέλη κατανάλωσης αυτών των προϊόντων τα συγκεντρώνω στα εξής:

  1. δεν χρειάζεται γάλα από καμιά μητέρα (και έτσι συμβάλεις και συ στην μείωση της εκμετάλλευσης ζώων, προωθώντας την απουσία βίας και στην διατροφή σου)
  2. περιέχουν φυτικές πρωτεϊνες – 7g πρωτεϊνης/ φλυτζάνι γάλα σόγιας (240ml)) – αλλά επιπλέον και ασβέστιο, βιταμίνη D και B12 (εφόσον η σόγια έχει καλλιεργηθεί βιολογικά σε χώμα ζωντανό, πλούσιο σε συστατικά), φυτικές ίνες & λίγα λιπαρά καθώς και προβιοτικά (στην περίπτωση του γιαουρτιού και τυριού) που προωθούν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  3. στηρίζονται πολύ απλά και υγιεινά προϊόντα -εξαιρούνται όσοι έχουν δυσανεξία σε κάποια συστατικά, οπότε αυτοί θα χρειαστεί να προμηθευτούν αντίστοιχα προϊόντα που δεν θα δημιουργήσουν αντίδραση στον οργανισμό- τα οποία όλοι έχουμε στο σπίτι μας ή μπορούμε να φτιάξουμε
  4. ασκείσαι στην υπομονή, αφού το καλό πράγμα αργεί
  5. τιμάς την τροφή σου περισσότερο, γιατί είσαι παρούσα/όν σε όλα τα στάδια παρασκευής του

Πάμε λοιπόν, να σού δείξω πώς να φτιάχνεις γάλα, γιαούρτι και τυρί από φασόλια σόγιας!

Η συνταγή μας μέχρι το τελικό στάδιο του DIY-home made vegan τυριού σόγιας:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

  • φασόλια σόγιας
  • vegan προβιοτικά με θερμοφιλικά βακτήρια (π.χ. το Mega Multi Probiotic ή το Multi Probiotic της Veganicity)
  • φυτικό βούτυρο (καρύδας) ή έλαιο της προτίμησής σας
  • αλάτι
  • αλεύρι ταπιόκα, ή καλαμποκιού ή γλυκομαννάνη (κανένα εκ των οποίων δεν περιέχει γλουτένη), απαιτούμενα ως πηκτικά μέσα
  • rejuvelac ή υγρό από λάχανο τουρσί
  • μηλόξυδο
  • σχοινόπρασο ή αποξηραμμένο κρεμμύδι ή καραμελωμένο κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • διατροφική μαγιά ενισχυμένη με Β12 (προαιρετικά)


Μουλιάζουμε τα φασόλια σόγιας για 8 ώρες τουλάχιστον. Τα τρίβουμε μεταξύ τους για να φύγει ο φλοιός τους. Τα βάζουμε σε μπλέντερ σε αναλογία 1:2,5 νερό. Τα πολτοποιούμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα σε σταγγιστήρι με τουλπάνι για να φύγει όλο το υγρό και να μείνει μόνο ό,τι στερεό στο τουλπάνι.

Βράζουμε για 12′ περίπου το γάλα της σόγιας χαμηλώνοντας τη φωτιά όταν αρχίζει να φουσκώνει το γάλα, ενώ ανακατεύουμε όσο χρειάζεται. Στο τέλος του βρασμού και όταν έχει ησυχάσει το γάλα σόγιας, έχει σχηματιστεί στην επιφάνειά του μια πέτσα, η yuba, με την οποία μπορεί κάποιος να κάνει πολλά καλούδια (και ειδικά dirty vegan!) ή να την φάει έτσι.

Το γάλα σόγιας είναι έτοιμο για ψυγείο, αν θέλουμε να σταματήσουμε εδώ.

Αλλιώς, προχωράμε στη φάση β’: γιαούρτι σόγιας. Ανακατεύουμε το γάλα με προβιοτικά ή προηγούμενο γιαούρτι σόγιας για να κάνουμε “νέο” γιαούρτι σόγιας. Το αποθηκεύουμε σε ζεστό μέρος (30-35ºC) μέχρι να πήξει. Το α’ γιαούρτι που φτιάχνουμε δεν είναι το καλύτερο, θέλει να χρησιμοποιηθεί προηγούμενο γιαούρτι για να είναι δυνατό. Αν θέλουμε, το κάνουμε στραγγιστό και πάλι με το τουλπάνι (χωρίς στίψιμο) κρεμώντας το από κάπου σε θερμοκρασία δωματίου το χειμώνα για 10-12 ώρες με ένα δοχείο για να μαζεύονται τα υγρά από κάτω ή σ’ ένα στραγγιστήρι τσαγιού ή λαχανικών και στο ψυγείο το καλοκαίρι.

Για να περάσουμε στην παρασκευή του μαλακού vegan τυριού σόγιας τώρα, θα ανακατέψουμε καλά σε ένα δοχείο:

  • 2-3 κουταλιές rejuvelac, (δηλ. το υγρό της ζύμωσης από δημητριακά που έχουμε κάνει φύτρες και αυτές τις έχουμε αφήσει για 1-3 μέρες στο νερό) ή ζουμί από λάχανο τουρσί
  • 1-2 κουταλιές μηλόξυδο
  • αλάτι
  • το έλαιο της επιλογής μας (ελαιόλαδο/ καρύδας/ κολοκυθόσπορου κτλ.)
  • 1 κουτ.γλ. γλυκομαννάνη ή αντίστοιχα αλεύρι ταπιόκας ή καλαμποκιού όσο χρειάζεται για να δέσει
  • σχοινόπρασο


Θ’ ανακατεύoυμε όσο να πήξει το μείγμα και μετά θα προσθέσουμε το γιαούρτι σόγιας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται επιπλέον π.χ. σχοινόπρασο ή κρεμμύδι, αλλά και αρωματικά αποξηραμένα. Αν θέλουμε να έχουμε κάτι σαν γεύση cheddar η διατροφική μαγιά και το καπνιστό κόκκινο πιπέρι ενδείκνυνται. Η γεύση που προκύπτει από την εδώ συνταγή είναι πολύ κοντά στο μπλε τυρί.

Η διαδικασία έφτασε στο τέλος της! Μπορείς να απολαύσεις το home made vegan τυρί σόγιας αφού το βάλεις στο ψυγείο για κάποιες ώρες να “δέσει”. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου τώρα και δοκίμασε όποια παραλλαγή τραβάει η ψυχή σου! Καλή απόλαυση και καλή λευτεριά από τα ζωικά γαλακτοκομικά! Είσαι σε πολύ καλό δρόμο!